Tarım Arazileri
Karaman İli topraklarının kuzey kesimi step bitkileri, güney kesimini ise orman örtüsü ile kaplıdır. Arazisinin 2/3’ü dağlıktır. İl merkezi ovada kurulmuş, hemen güneyinde Torosların uzantıları yer almaktadır.
Karaman’ın toplam yüzölçümü 885.100 hektar olup bunun % 37’ si tarım arazileri, % 22’sini çayır mera arazileri oluşturmaktadır. İlimizin 327.224 ha’lık toplam tarım arazisinin 232.794 ha’lık (% 71'i) kısmı sulanabilir özellikte olmasına karşın 142.412 ha alan (%43,5'i) sulanmaktadır. Diğer alanlar teknik ve ekonomik olarak sulamaya elverişli olduğu halde su yetersizliği nedeniyle sulanamamaktadır.
Tarımsal Üretim
Karaman, tahıl ve bakliyat üretiminde önemli bir konuma sahiptir. Bölgede önemli miktarlarda buğday, arpa, mısır, şeker pancarı gibi ürünlerin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Birçok üretimde Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Karaman 2022 yılında; kuru fasulye üretiminde 5., fiğ üretiminde 3., çiçek soğanı üretiminde 5., nohut üretiminde 7., malt arpa üretiminde 2., taze sarımsak ve taze soğanda 5. ve 6., havuç üretiminde 7., armut üretiminde 6., mısır (dane)de 5., durum buğdayında 9., kurutmalık çekirdekli üzümde 7., şeker pancarı üretiminde 12. sıradadır.
Meyve üretimi bakımından ve özellikle elma üretimiyle bir meyve üretim merkezi konumundadır. Elma Karaman'ın en önemli tarım ürünlerinden biridir. Karaman elma üretiminde her yıl iklim koşullarına göre sıralaması değişmekle birlikte ilk 3 il arasındadır. Benzer şekilde sertifikalı elma ağacı sayısı ile Türkiye'de ilk sırada bulunmaktadır.
Karaman İlinde güçlü bir şekilde var olan tarım sektörü; bölgede gıda sektörünü, gıda makine ve zirai makine sektörlerinin gelişmesine katkı sağlamıştır.
İlimizde büyük kapasitede bir adet meyve suyu işleme tesisi bulunmaktadır. Bölgede meyvecilik sektörünün yaygın olmasının ve narenciye gibi meyvelerin yetiştiği bölgelere komşu olması nedeniyle yeni meyve suyu işleme tesislerinin açılabileceği ön görülmektedir.
Hayvancılık
Arazisinin %21’i mera ve çayırlık alanlardan oluşan Karaman’da hayvancılık önemli bir sektördür. Düz ovalarda daha çok büyükbaş hayvancılık yapılırken dağlık bölgelerde küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Bölgede 3 tanesi büyük kapasiteli toplamda 15 adet süt ve süt ürünleri tesisi mevcuttur. Karaman, koyun (merinos) hayvan sayısı bakımından Türkiye'de 6. sırada bulunmaktadır.
2022 yılı TÜİK verilerine göre Karaman'da hayvan varlığı ve bal üretimi aşağıdaki şekildedir:
HAYVAN VARLIĞI ve BAL ÜRETİMİ |
ADET |
Büyükbaş Hayvan Toplamı |
63.521 |
Küçükbaş Hayvan Toplamı |
888.956 |
Yumurta Tavuğu Sayısı |
1.418.488 |
Bal Üretimi - Ton |
485 |
Karaman'da tarım sektörü hakkında daha çok bilgi edinmek için aşağıdaki dökümanlardan yararlanabilirsiniz.