Mevlana Kalkınma Ajansı Karaman Yatırım Destek Ofisi tarafından Meyve Posalarından Elde Edilen ve Gıda, Kozmetik ve İlaç Sektörlerinde Yaygın Olarak Kullanılan Pektin Ürününün Üretilmesine yönelik olarak ''Pektin Üretim Tesisi Ön Fizibilite Çalışması'' ortaya konulmuştur.
Pektin(Pectin) (E440) , reçelleri, jöleleri ve jelleri kıvamlaştırmak ve jelleştirmek için yaygın olarak kullanılan jelatin benzeri bir maddedir. Elma, erik ve portakal gibi meyvelerde doğal olarak bulunur. Pektin bu meyvelerden ısı ve asit ile ekstrakte edilir ve daha sonra muhafaza edebileceğiniz bir sıvı veya toz haline getirilir. Sıvıyı emen, suda çözülebilen bir bileşiktir, bu nedenle jöleler için yararlıdır. Pektin özellikle Bisküvi, Kek, Çikolata ve Şekerli Mamüller sektöründe, reçel sektöründe, şıracılıkta çökertme amacı vs kullanılan hammadde niteliğinde bir yarı mamüldür. Türkiye'de üretimi bulunmamakla birlikte yıllık 600-620 ton civarında özellikle AB ülkelerinden ithalat gerçekleştirmektedir. 200 gr ağırlığındaki bir limondan 3 gr Pektin elde edilmektedir. Oldukça pahalı bir üründür. Üretiminde %85,5 Narenciye, %14 Elma, %0,5 Şekerpancarı kullanıldığı belirtilmektedir.
Karaman'ın Elma'da 2. en fazla üretim yapan il olması, şekerpancarında 9.en fazla üretim yapan il olması ve Narenciye üretim bölgesi olan Mersin ve Adana'ya komşu olması, ayrıca ürünün pazarları arasında olan Bisküvi, Kek, Çikolata ve Şekerli Mamüller Sektörünün lider İli olması nedeniyle bu ürünün hem hammadde hem de pazar olarak İl'e uygun olduğu ve üretimine yönelik Ön-Fizibilite Etüdünün yararlı olacağı düşünülmüştür. Bu doğrultuda Karaman Yatırım Destek Ofisi tarafından Pektine yönelik Önfizibilite Çalışması hazırlanmıştır.