Mevlana Kalkınma Ajansı Karaman Yatırım Destek Ofisi öncülüğünde yürütülen “Karaman’da Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi” etkinlikleri kapsamında ‘’Başarılı Girişimcilik Hikayeleri ve Biyomimikri’’ başlıklı etkinlik Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
MEVKA Yatırım Uzmanı Selim Gülhan'ın slayt sunumları eşliğinde gerçekleştirdiği toplantıyı lise personeli ve öğrencileri ilgiyle takip etti.
Yatırım Uzmanı Selim Gülhan ajansın çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu. Gülhan Dünyanın en başarılı girişimcileri genellikle çok zor yollardan ve sınavlardan geçerek bugüne gelmiş insanlar olduğunu, kimi ilkokul yıllarında kimi ise üniversite sonrasında fikirlerini değerlendirmeye başlamış olan bu girişimcilerin şimdilerde en çok kullandığımız ürünlerin, hizmetlerin, internet kaynaklarının, teknolojik aletlerin ya da alışveriş sitelerinin kurucuları olduğunu belirtti.
Yerel, ulusal ve uluslararası başarılı girişimcilerin başarı hikayelerini ele alan Gülhan insanoğlunun her birini birbirinden ayıran temel özellikleri bulunduğunu ifade ederek "Her birimiz farklı özelliklerimizi tanıyıp kendimizi ona göre geliştirmeliyiz. Girişimci olabilmek için yenilikçi olmak zorundayız. Girişimci insanlar hızlı karar alabilen, belirsizliklerden fırsat çıkaran, risk alabilen insanlar olarak karşımıza çıkıyor." dedi.
Gülhan sunumuna 'Biyomimetrik (Biyomimikri)' olarak bilinen ve doğadan ilham alınarak tasarlanan bilimsel buluşlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Biyomimikrinin; sözlük anlamı olarak doğadaki modelleri inceleyen, sonra da bu tasarımları taklit ederek veya bunlardan ilham alarak insanların problemlerine çözüm üretmeyi amaçlayan bir bilim dalı olduğunu belirterek, "Bu bilim dalı; teknoloji, sanat, mimari, yapay zekâ, nanoteknoloji, robotik, endüstri, askeri araştırmalar, ulaşım gibi alanlarda kullanılmaktadır." dedi. Gülhan, doğadan örnek alınarak geliştirilen ürünlerin fotoğrafları ve ayrıntılarının yer aldığı slayt sunumu ile konuşmasını tamamladı. Toplantı, öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.